Itseajavat minibussit aloittavat liikennöinnin 14.4.2020 Helsingin Pasilassa osana EU-rahoitteista FABULOS-hanketta. Kauppakeskus Triplan valmistumisen myötä Pasilasta on muotoutunut yksi Suomen vilkkaimmista liikenteen solmukohdista ja sen matkus­ta­ja­määrien ennustetaan kasvavan vuoteen 2035 mennessä 100 000 matkustajaan päivässä. Lisäksi useat raitiovaunu- ja bussilinjat sekä liityntäpysäköinti polkupyörille mahdollistavat joustavan siirtymisen kulkuneuvosta toiseen. Muun muassa näistä syistä Pasila valikoitui kohteeksi, jossa robottibussien toimivuutta osana normaalia kaupunkiliikennettä haluttiin kokeilla.

Robottibussi osana kaupunkiliikennettä

Reilun kilometrin pituinen testireitti kulkee suurkorttelin ympäri Pasilan aseman ohi kohti Messukeskusta. Reitin varrella on monia yrityksiä ja julkisia palveluita hotellista ammattikorkeakouluun ja kirjastoon. Robottibussi kulkee muun liikenteen seassa paikallisten nopeutusrajoitusten mukaisesti 40 km/h, osittain vain sille varatulla kaistalla. Robottibussireitillä on useita liikennevaloja, suojateitä, käännöksiä oikealle, kadunvarsipysäköintiä ja liikenneympyrä. Pilottireitillä on kolme bussipysäkkiä (Pasilan asema, Messukeskus ja Asemapäällikön katu), joiden välillä kokeillaan reittiliikenteen lisäksi kutsuohjattua liikennöintiä. Kolmen ajoneuvon muodostamaa robottibussilaivastoa ohjataan etäohjaamosta käsin.

Pasilan pilotin toteutuksesta vastaa Sensible4-ohjelmistoyritys ja espanjalainen Shotl, jonka kehittämä älypuhelinsovellus mahdollistaa kutsuliikennepalvelun. Kokeilu kestää kesäkuuhun saakka ja ajopäivä kertyy noin 50. Tavoitteena on testata kokonaisvaltaisesti niin robottibussin teknistä toimivuutta kuin yhteensopivuutta olemassa olevaan julkiseen liikenteeseen.

Koronatilanteen vuoksi ajoneuvoihin ei oteta pilotin alkaessa matkustajia, eli turvakuljettaja on ajoneuvossa yksin. Tavoitteena on kuitenkin avata pilotti matkustajille myöhemmin suositusten niin salliessa.

GACHA-robottibussin tekniset tiedot

Yhtenä ajoneuvona pilotissa käytetään Sensible 4:n kehittämää ja japanilaisen MUJI:n muotoilemaa GACHA-robottibussia. Alla yksityiskohtaiset tiedot teknologiasta:

  • Sensoripaketti: neljä Lidar-sensoria, RTK-GNSS avustettu satelliittipaikannusjärjestelmä, IMU, 360 kamerajärjestelmä, tutkia.
  • Moottorit: 2 x 55 kW.
  • Akusto: 24 kWh, riittää päivän ajeluihin.
  • Laturi: 3x16A, eli noin 11 kW AC Type2.
  • Huippunopeus: 80 km/h (käsiohjauksessa), 40 km/h autonomisessa ajossa.
  • Matkustajamäärä: 10+6 (istumapaikkoja, seisomapaikkoja)
  • Jyrkin nousukulma: 15 astetta
  • Pituus 4,6 metriä, leveys 2,4 metriä
  • Paino 2500 kg, kantokyky 1500 kg kuormaa
  • Neliveto, nelipyöräohjaus
  • Kääntöympyrä: 13 / 9,5 metriä (kaksipyöräohjauksella ja nelipyöräohjauksella)

Robottibussin autonominen ajaminen perustuu ennen kaikkea laserskannereiden ja kameroiden tuottaman datan älykkääseen laskennalliseen käsittelyyn. Tapa, jolla laserskannereiden tuottama datapilvi yleistetään tietokoneella kolmiuloitteiseksi kuvaukseksi maailmasta, suodattaa tehokkaasti pois kohinaa, kuten lumisadetta tai syksyn lehtiä. Kamerakuva yhdistettynä laserskannerin tuottamaan informaatioon mahdollistaa esteiden ja muiden tiellä liikkujien huomioimisen. Näin ajoneuvon navigointi ja itsenäinen ajaminen onnistuu kaikissa sääolosuhteissa. Erityisesti tarkka paikannus on tarpeen Pasilan paikoittain kapeilla väylillä. Laserskannerien ja kameroiden ohella Sensible 4:n tekniikka käyttää muun muassa lämpökameroita, tarkkaa satelliittipaikannusta sekä kiihtyvyysantureita. Autonominen ajaminen ei kuitenkaan ole riippuvainen satelliittipaikannuksesta.

Lisätietoja:

Forum Virium Helsinki
Tekninen projektipäällikkö
Ulla Tikkanen
ulla.tikkanen(at)forumvirium.fi
Tel. +358 41 5261617

Sensible 4 Oy
Tekninen markkinointipäällikkö
Tuomas Sauliala
tuomas.sauliala(at)sensible4.fi
Tel. +358 44 506 9891